Csökkenve nő a rezsi

Hír
2014.02.28
16:24

Becsapott lakók, kényszeragitátorrá tett közös képviselők – ez jellemzi  a helyzetet a rezsiharc újabb csatája után. A közös költségek inkább nőttek, mint csökkentek, igazi megoldást a panelprogram folytatása hozna. Közös képviselőkkel konzultáltunk.

Ránk uszították a lakókat - így összegezték szokatlan szókimondással tapasztalataikat a rezsicsökkentésről a társasházak közös képviselői azon a fórumon, amelyet a minap kezdeményeztem. A lakók ugyanis azt várták, hogy a társasházak kiadásainak csökkentésével ezentúl kevesebb közös költséget kell majd fizetniük. A résztvevők számokkal, tényekkel bizonyították, hogy ez csalóka várakozás mert a rezsicsökkentés összege lakásonként alig tesz ki néhány száz forintot havonta.  

 A lakók szinte csodát vártak a rezsicsökkentéstől. A valóság ezzel szemben az, hogy sok esetben, főleg a kisebb lakásszámú társasházaknál a csökkentéssel elért eredményt az emelkedő banki költségek, a megemelt szemétszállítási díjak, de a közzététellel kapcsolatos kiadások mindenütt meghaladják. A közgyűléseken a lakók többsége azzal kénytelen szembesülni, hogy az egész csak egy kampányfogás.

Azt pedig külön is nehezményezték a közös képviselők, hogy törvényben kötelezték őket arra, hogy a rezsicsökkentést hirdetőtáblán kötelesek közzétenni. Aki ezt elmulasztja, komoly szankciókkal, bírsággal számolhat.

Világossá tettem, hogy ezen változtatni kell, ezt képviselőként meg is ígértem. Nem lehet senkit törvénnyel egyoldalú agitációra kötelezni. Olyan szabályozás kell, ami nem csapja be a lakókat. Az érdemi tájékoztatást meg lehet oldani költséges faliújságok nélkül is – korábban sem volt titok, hogy mi mennyibe kerül. Ne csak az legyen világos, miért fizetünk kevesebbet, derüljön ki az is, miért fizetünk többet. Már csak azért is, mert a fórumon egyértelművé vált: a lakók hátralékai a legtöbb társasházban nőttek, az emberek nagy része egyre nehezebben boldogul.

Jeleztem: kormányra kerülve haladéktalanul hozzáfogunk a panelprogram újraindításához, a lakáskorszerűsítések megvalósításához. A fórum résztvevői egyetértettek velem abban, hogy a lakók számára csak ez hozhat érdemi rezsicsökkenést. Nem beszélve arról, hogy a felújítási programok fellendítik a hazai építési vállalkozásokat, bizonyíthatóan sok ember számára teremtve munkahelyet, megélhetést, ami ma mindennél fontosabb kérdés.

A közös képviselők ezt helyeselték. Mert beszédesek a megvalósult példák: ahol ugyanis a korábban indított programban korszerűsítették a házakat, a rezsicsökkenés évente meghaladja az egymillió forintot.

 

Burány Sándor